CULINAIR FRANKRIJK

In de horeca wordt gestrooid met termen als bar, brasserie, bistro, traiteur en grand café. Maar wat betekenen die termen eigenlijk en waarin verschillen deze horecagelegenheden van elkaar? We hebben ze voor u op een rijtje gezet.

BISTRO

Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een bistro (ook wel geschreven als bistrot) misschien het beste kunnen afzetten tot een restaurant. Het ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een kroeg in en beschikt over een bar. Andere termen voor bistro zijn: petit restaurant, eetcafé of, in België, een taverne.

De bistro komt oorspronkelijk uit Rusland: het Russische woord bystrò betekent ‘snel’ en het verhaal gaat dat toen Franse soldaten in 1815 na de Napoleontische oorlogen terugkeerden uit Rusland zij het concept met snelle gerechten voor het eerst introduceerden in Frankrijk. Daar waren tot dan toe de restaurants voor gegoede burgers. Voor de ‘gewone man’ was de bistro een uitkomst.

De eerste bistro’s in Nederland openden rond 1960 en waren direct een groot succes.

Typische bistrogerechten: steak tartare, steak frites, boeuf Bourguignon (de signature dish van Bistro L’Entrée!) escargots, rillettes met brood, uiensoep en crème brulée

BISTRO

Informeel en laagdrempelig. Zo zou je een bistro (ook wel geschreven als bistrot) misschien het beste kunnen afzetten tot een restaurant. Het ligt eigenlijk een beetje tussen een restaurant en een kroeg in en beschikt over een bar. Andere termen voor bistro zijn: petit restaurant, eetcafé of, in België, een taverne.

De bistro komt oorspronkelijk uit Rusland: het Russische woord bystrò betekent ‘snel’ en het verhaal gaat dat toen Franse soldaten in 1815 na de Napoleontische oorlogen terugkeerden uit Rusland zij het concept met snelle gerechten voor het eerst introduceerden in Frankrijk. Daar waren tot dan toe de restaurants voor gegoede burgers. Voor de ‘gewone man’ was de bistro een uitkomst.

De eerste bistro’s in Nederland openden rond 1960 en waren direct een groot succes.

Typische bistrogerechten: steak tartare, steak frites, boeuf Bourguignon (de signature dish van Bistro L’Entrée!) escargots, rillettes met brood, uiensoep en crème brulée

BRASSERIE

Een brasserie lijkt het meeste op een bistro: ook dit is een relaxed eethuis. Maar er zijn verschillen. Over het algemeen kun je hier de hele dag tot laat in de avond terecht om te eten. In die zin zou je kunnen zeggen dat L’Entrée ook kenmerken van een brasserie heeft!

De naam is het Franse woord voor brouwerij en een brasserie staat dan ook bekend als eet-én-drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant ga je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje. Je hoeft niet persé een hele maaltijd of menu te bestellen.

De brasserie komt eigenlijk uit de Elzas en stamt af van het Duitse Brauhaus. Een brouwerij met een café waar je het gebrouwen bier ter plekke kon drinken.
Elzassers gaven het Brauhaus de Franse naam brasserie. In Parijs struikel je (gelukkig!) over de brasserieën. Vaak zijn dit grote eetzalen met ramen en spiegels waar je à la carte eet.

Typische gerechten uit de brasserie zijn vergelijkbaar met die van een bistro, maar soms met wat luxere ingrediënten: biefstuk, frites, mosselen, oesters, kreeft, ganzenlever, tournedos en zalmfilet bijvoorbeeld

BRASSERIE

Een brasserie lijkt het meeste op een bistro: ook dit is een relaxed eethuis. Maar er zijn verschillen. Over het algemeen kun je hier de hele dag tot laat in de avond terecht om te eten. In die zin zou je kunnen zeggen dat L’Entrée ook kenmerken van een brasserie heeft!

De naam is het Franse woord voor brouwerij en een brasserie staat dan ook bekend als eet-én-drinkgelegenheid. Anders dan in een restaurant ga je hier ook gewoon een glaasje wijn drinken met een hapje. Je hoeft niet persé een hele maaltijd of menu te bestellen.

De brasserie komt eigenlijk uit de Elzas en stamt af van het Duitse Brauhaus. Een brouwerij met een café waar je het gebrouwen bier ter plekke kon drinken.
Elzassers gaven het Brauhaus de Franse naam brasserie. In Parijs struikel je (gelukkig!) over de brasserieën. Vaak zijn dit grote eetzalen met ramen en spiegels waar je à la carte eet.

Typische gerechten uit de brasserie zijn vergelijkbaar met die van een bistro, maar soms met wat luxere ingrediënten: biefstuk, frites, mosselen, oesters, kreeft, ganzenlever, tournedos en zalmfilet bijvoorbeeld

CAFE

Van oudsher waren cafés eigenlijk koffiehuizen. Vandaar ook die naam (immers: café is het Franse woord voor koffie). Tegenwoordig hebben we het over een café als een plek waar we een (alcoholisch) drankje gaan drinken. En cafés zijn er in vele soorten en maten: het bruine café, het grand café, het eetcafé en de cocktailbar.

In een café draait het vooral om de drankjes, maar vaak kun je er ook een hapje bij krijgen, zoals olijven, bitterballen, hammetjes, worst en kaas en nootjes.

GRAND CAFÉ

Een Grand Café heeft wat meer stijl. Hier ga je juist overdag en ‘s avonds (dus niet ’s nachts zoals in een café) van een maaltijd of drankje genieten. Vaak met een krant of tijdschrift erbij die veel Grand Cafés hebben liggen. Bovendien heeft een Grand Café een ruime keuze aan gebak. Dus voor een koffietje met een gebakje of een wijntje moet je hier zijn.

Typische gerechten die je kunt vinden in een Grand Café: ontbijt- en lunchgerechtjes zoals broodjes, soepen, salades en burgers.

thumbnail-menu@2x
illustratie-menu@2x

MENU

Bij L’Entrée hebben we een klassieke Franse menukaart. Uiensoep, steak met een prachtige béarnaise saus en overheerlijke kreeft.

MENU

illustratie-menu@2x

Bij L’Entrée hebben we een klassieke Franse menukaart. Uiensoep, steak met een prachtige béarnaise saus en overheerlijke kreeft.

WIJNKAART

Bij L’Entrée hebben we een klassieke Franse menukaart. Uiensoep, steak met een prachtige béarnaise saus en overheerlijke kreeft.

thumbnail-wijnkaart@2x

WIJNKAART

Bij L’Entrée hebben we een klassieke Franse menukaart. Uiensoep, steak met een prachtige béarnaise saus en overheerlijke kreeft.

thumbnail-wijnkaart@2x

reserveren

Reserveren kan online, per e-mail op receptie@savarin.nl of telefonisch op 070-3072050. De binnen zitplaatsen zijn gemaximaliseerd conform de maatregelen van de overheid. Reserveer dus tijdig!
illustratie-reserveren

reserveren

Reserveren kan online, per e-mail op receptie@savarin.nl of telefonisch op 070-3072050. De binnen zitplaatsen zijn gemaximaliseerd conform de maatregelen van de overheid. Reserveer dus tijdig!
illustratie-reserveren